Інструкція:

1. У першу чергу виберіть деревину, залежно від вашої мети. Для зберігання меду підійдуть липа, осика, тополя, верба, вільха. Для засолювання, квашення або мочіння найкраще підходить дуб. Для інших потреб застосовують бук, ялина, ялицю, сосну, кедр, модрину або березу.

2. Заготовки або клепки роблять з сирої деревини, з нижньої частини стовбура. Цурку, яка довший майбутньої клепки на 5-6 см, радіально розколіть на заготовки шириною 5-10 см (для буркуну 15 см) і товщиною 2,5-3 см. Потім заготовки складіть на місяць або більше в приміщення з природною вентиляцією для просушки .

3. Висушені заготовки обробіть стругом і рубанком, спочатку з зовнішнього боку, перевіряючи кривизну за шаблоном, знятому з готового виробу. Потім обробіть бічні поверхні фуганком, так само з урахуванням кривизни за шаблоном, а внутрішні, для зменшення товщини в середині – сокирою.

Для конусності діжки й опуклості бочки величина розширень клепки має співвідношення 1,7-1,8 між найширшою і самої вузькою частиною. Для діжки ширше нижній кінець, для бочки – середина клепки.

4. Для виготовлення обручів візьміть гарячекатану сталеву стрічку товщиною 1,6-2 мм і шириною 30-50 мм. Для обчислення довжини майбутнього обруча, до розмірів бочки на місці стяжки додайте подвійну ширину смуги. Зігніть стрічку в кільце, пробийте або просвердлите отвори і заклепано м’якої сталевої дротом діаметром 4-5 мм.Одін край кожного обруча розвальцьо молотком на ковадлі. За місцем розташування на бочці обручі називаються так: центральний – "цибульний", Крайній – "уторний", Проміжний – "шийний".

5. Збирайте бочку на рівній поверхні, підібгавши до уторний обручу скобами один проти одного дві клепки. Потім, по черзі вставляємо наступні клепки, збираючи першу половину бочки, і так само другу половину. Простукуючи молотком, осаджуємо обруч до щільного з’єднання клепок краями.

Якщо залишається проміжок, в який не влазить остання клепка, не бійтеся подстругать її до потрібної ширини, або вийміть ще одну вузьку клепку і вставте широку.

6. Підрівняйте торці остова молотком, надіньте цибульний обруч і до упору насадите його за допомогою набойніка. Виставивши основу рівно, стягніть інший край остова мотузяною петлею з важелем. Насадивши другий уторний обруч, вирівняються кінці клепок рубанком-Горбачов, в 2-3 мм від обручей.С одного краю остова зробіть за допомогою уторником паз глибиною і шириною 3 мм з внутрішньої сторони, в який згодом вставите дно.

7. Дно зберіть з підігнаних по краях дощок, сколотивши їх скобами, після чого обріжте по заздалегідь намальованою кола. Вставляйте дно після того, як кілька ослабите уторний обруч, регулюючи щільність входження і вдавлюючи легкими ударами молотка. Так само вставляється й друге дно з іншого боку, з тією лише різницею, що в ньому спочатку свердлять наливний отвір діаметром 30-32 мм, до якого підганяють пробку.

Зверніть увагу:

Дерев’яні бочки і діжки краще зберігаються при постійному режимі вологості. Тому в наливних завжди повинна бути рідина, а сухотарние завжди тримайте сухими.

Корисні поради:

Не фарбуйте бочку або діжку олійною фарбою – деревина почне гнити через закупорених пор. А обручі краще пофарбувати, щоб не іржавіли. Тримайте тару на дерев’яних піддонах або на цеглинах для запобігання цвілі.


Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:


З цим читають

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 + 4 =