Сушка і зберігання лікарських трав

Сушка та зберігання
лікарських рослин Якість лікарської сировини більшою мірою залежить від правильного сушіння. Найбільш зручна сушка в спеціальних штучних сушарках, в яких можна регулювати температуру і тривалість сушіння.

Якщо таких сушарок немає, то лікарські рослини можна сушити в природних умовах.

Слід пам’ятати, що не всяке сировину можна сушити на сонці, так як при цьому воно може втратити не тільки товарний вигляд, а й лікувальні властивості. Переважно сушка в тіні під навісом або на горищі. При природній сушці зібрану сировину розсипають тонким шаром на чистій фанері, матерії, картоні, міцної папері.

Сушка зазвичай триває кілька діб.
Протягом цього терміну сировину необхідно ворушити і вкривати від дощу і роси, якщо сушка проводиться на свіжому повітрі. Соковиті плоди і ягоди можна сушити в російських печах і духовках, при цьому температура не повинна бути вище 90С.

Для прискорення сушки великі корені, кореневища, цибулини, бульби, соковиті плоди попередньо подрібнюють і розкладають більш тонким шаром. Сушіння вважається закінченим, якщо листя і квітки легко розтираються в руках, стебла і коріння легко ламаються, ягоди при стисканні в жмені легко розсипаються, а не злипаються в клубок. Готову сировину збирачі здають на заготівельні пункти.
Якщо сировина заготовлено для власного вживання, потрібно подбати, щоб воно не зіпсувалося при зберіганні.

Зазвичай його зберігають у поліетиленових мішечках в сухому місці. При упаковці в мішечки вкладають етикетки з назвою виду сировини і часу збору. Не слід накопичувати вдома багато лікарської сировини, так як термін придатності його обмежений. На нашому сайті в описі кожного виду рослини дано більш конкретні вказівки про прийоми збору, сушіння та зберігання кожного виду сировини. Є кілька способів сушіння лікарських рослин: у тіні: сушіння в тіні необхідна для трав, листя і квіток.

При цьому способі рослини сушать на відкритому повітрі, під навісом, щоб ультрафіолетові промені не руйнували корисні речовини. Сировина можна сушити також на марлевих гамаках, підвішуючи їх на горищі. на сонці: сушіння на сонці застосовується для коренів і кореневищ, що містять дубильні речовини і алкалоїди, а також для соковитих плодів. з штучним підігрівом: сушіння з штучним підігрівом оптимальна для всіх видів рослинної сировини, але при різній температурі для кожного виду. Для цього способу використовують російські печі або духовки.

Трави, листя, квіти, коріння і кореневища сушать при температурі 50-60 град.
, Плоди, ягоди й насіння при 70-90 град. , А от трави і плоди, багаті ефірними маслами (звіробій, м’ята перцева, чебрець) сушать повільно, при температурі не вище 30 град. , Розклавши товстим шаром або зв’язавши в пучки. Для зберігання висушених трав ні поліетиленові пакети, ні тканинні мішечки не годяться: у них рослини відволожуються і псуються.


Зате скляні банки, картонні коробки або паперові пакети підійдуть ідеально. Тару із заготовленими травами потрібно тримати в добре провітрюваному сухому приміщенні, подалі від батарей центрального опалення.

Сушка і зберігання лікарських трав

Прочитати статтю повністю.


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 + 3 =