Від автора Кілька років тому я зробив собі просту сушарку для грибів, яблук. та ін. врожаю і вона досі служить вірою і правдою. Але її ефективність весь час здавалося мені недостатньою, вірніше – хотілося зробити її ще більш ефективніше. І тут днями потрапив до мене в руки старий холодильник. І я вирішив зробити з нього сушильну шафу з примусовою вентиляцією що зробить процес сушіння і в’ялення дуже швидким, ефективним і безпечним (в плані позбавлення від мух і ос, які норовлять відвідати оброблювані продукти). Вони, як відомо, не переносять протягів.

Насамперед, слід звільнити корпус холодильника від усього внутрішнього вмісту. Нам буде потрібно тільки власне корпус, як правило, металевий. Єдино, що слід залишити – це ущільнювач на двері.

При видаленні утеплювача холодильника слід бути обережним, так це буде швидше за все скловата. Що б руки потім не свербіли, слід одягнути щільний одяг і рукавички, краще одноразові поліетиленові або гумові, натягнуті поверх матерчатих. Не зайвим буде і респіратор або просто зав’язана хустка на рот і ніс.

Внутрішній корпус – “корито” може бути можна буде як то використовувати надалі (наприклад, в якості корпусу візки), хоча в ньому досить багато отворів. І нам залишається тільки металевий шафку.

У нішу, де раніше був компресор холодильника врізаємо звичайний витяжний вентилятор. Правда в даному випадку він буде працювати як нагнітальний. Взагалі кажучи, тут я зіткнувся з деякою дилемою. Формально, для сушіння краще використовувати саме витяжний вентилятор, який буде створювати невелике розрядження в сушильній камері. Чим нижче тиск – тим швидше сушка. Але при установці витяжного вентилятора втрачається можливість використовувати тепловентилятор (що різко прискорює сушку), довелося б ставити їх два або встановлювати окремий нагрівач повітря.

Тому я поки зупинився на нагнітальному вентиляторі діаметром 125 мм (продуктивність ок. 180 кубометрів повітря в годину, 18 Вт потужності). Може бути потім, коли почнеться “сезон сушки” спробую переставити його на витяжку і порівняю результати. Вентилятор я спеціально встановив не по центру, що б згодом мати можливість встановити або другий вентилятор, або врізати тепловентилятор (наприклад від сушіння старої пральної машини).

У даху холодильника я прорізав отвір під поліпропіленову трубу і вклеїв її за допомогою термоклея. Її можна буде наростити вгору, встановивши трубу в 2 метри заввишки або алюмінієву гофру розтягнуту до 3-х метрів. Нагорі можна буде встановити витяжний дефлектор Вольперт-Григоровича і тоді тяга (і протяг) будуть досягатися самі по собі, без вентилятора. Такий варіант буде корисний тим, у кого на дачі туго з електрикою.

До речі, корпус холодильника я пофарбував (на скільки вистачило балончика) чорною матовою фарбою. Тепер при появі сонця корпус відчутно нагрівається і навіть при включеному вентиляторі температура повітря (у вихідний трубі) на 5-8 градусів вище, ніж навколишня (Заміряв електронним термометром в виносним датчиком).

Що б двері холодильника – сушки надійно фіксувалася, на неї я прикріпив звичайний гачок. Такою, якою зазвичай використовують на дверях підсобних приміщень або хвіртках. Кінчик гачка я трохи відігнув і зробив на ньому насічку надфілем. Тепер при закриванні на гачок дверцята сушки як би додатково притягується до корпусу, Герметизуємо, і фіксується в такому положенні. (Морочила в різними магнітними защіпками або фіксаторами я не став.). До речі, такий варіант вирішення проблеми закриття старого холодильника (справжнього), може бути корисний, якщо він пропускає повітря під зношеним ущільнювачем двері.

Нутрощі сушарки – “стандартні”. Це стелаж з висувними плоскими ящиками. Дно ящиків – сітчасте, з дрібної сітки. Полиці дял ящиків я зробив з неширокою дошки. Довелося зробити виріз під виступаючий край холодильника. Для ефективності процесу сушіння варто зробити конструкцію такої, що б весь повітря проходило виключно крізь дно. Кріплення полиць – безпосередньо до стінок холодильника, саморізами. Разметив зовні стінку, я насверліл в ній отворів, через які і закріпив полки саморізами з головкою у вигляді прессшайбою.

Треба сказати, що тут я трохи перемудрив. Треба було просто закрити поглиблення в двері листом фанери або пластику. Тобто зробити дверці просто плоскою, що б при закритті вона була урівень з передньою стінкою холодильника. Я ж вирішив робити фігурні полички, що б ящики майже упиралися в дверцята і повітря йшло через них. Обсяг сушильного шафи при цьому збільшився на товщину дверцята, а роботи – на зайвий годину-дві… Крім того, виникли певні складнощі з відкриванням дверцят – ущільнювач чіпляв за полиці. Довелося їх фігурно підпилювати. Але що зроблено – те зроблено. Якщо хто буде повторювати конструкцію – слід це врахувати.

Випробування сушарки з холодильника мене повністю задовольнили. Пучок зеленого кропу зав’ялити для зимового зберігання менш ніж за день. Я навіть зав’ялити трохи м’яса (для пива). М’ясо (яловичина, варено-копчена), розрізана на довгі смужки і натерта сіллю і перцем зав’ялити до “гумового” стану всього за кілька годин. Вийшло щось на зразок білтонга або суджук. Так що до грибного – яблучному сезону сушіння – готовий!

Так що якщо і вам попадеться в руки корпус від старого холодильника – витратьте пів-дня і у вас буде чудова сушарка для грибів, яблук, ягід, зелені і всяких цілющих трав.


Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:


З цим читають

  • Як вибрати сушарку для фруктів і овочів. Функції сушарок

    Засушуванні фруктів і овочів – найстародавніший спосіб заготовляння продуктів. Сушити овочі фрукти, гриби, трави, м’ясо і рибу вміли ще доісторичні люди. І довгі тисячоліття цей процес залишався…

  • СУШКА ГРИБІВ. Чоловічий клуб.

    Сушка – один з найпростіших і доступних способів переробки грибів. Сушені гриби добре зберігаються довгий час, при цьому не втрачають смаку та аромату. За поживністю і засвоюваності вони вищі сол…

  • Як вибрати сушку для білизни

    При виборі сушки для білизни потрібно враховувати такі моменти, як наявність в квартирі балкона, а також площа приміщення, в якому ви збираєтеся сушити білизну. Так, при наявності достатньої віль…

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen − 9 =